【軒宇室內設計 戴文軒】20坪水泥方盒裡 一處純粹無界的工作寓所

本文由 OPEN DESIGN 編輯部 撰寫

【軒宇室內設計 戴文軒】20坪水泥方盒裡 一處純粹無界的工作寓所

項目定位 Design Proposition

沿著巷弄探身走進陳舊華廈內,20坪的舊屋洗去塵染,蛻身成為寧靜隱斂的辦公場域。軒宇室內設計 戴文軒 設計總監 以「回歸原初本質」為筆墨,泥作板材為紙張,光影彩度為句讀,大筆揮毫出剛柔並濟的空間章幅。在遵循「形隨機能」的自然法則下,我們保留建物原有的輪廓和肌理,僅透過軸線轉折呈顯有機型態,於深淺對比的質材交扣間,演繹空間獨有的層次律動,逕自流淌一絲洗鍊氣韻。

Walking along the bystreet into an aged building. The old house of 66 square meters transformed into as well as a rustic and sedate office. Hsuan Yu Interior Design Wen Hsuan Tai Design Director takes the advantage of the original structure, natural wood and bright hue to re-establish the solidity yet geniality space. Following the natural precedent of "functional configuration", preserve the original building mass and texture to present vivid patterns merely through the twist and turn of the main axis. With deep and shallow tinge contrasting materials, bring about innovative ambience and a distinct layered configuration of the space.

【軒宇室內設計 戴文軒】20坪水泥方盒裡 一處純粹無界的工作寓所

風格情境 Creativity & Aesthetics

「空間」和「人」的內在結構,在本質上是相同的,打動人心的從來不是亮麗鮮明的外衣,而是由內而外兀自流露的淳厚底蘊及溫柔堅定的靈魂。作為辦公場所,「舒適度」是為最大考量,不論是對內部職員或外部賓客,貼近人心的感受才是我們最希望被接收到的。因此,將整體彩度降低,諧以灰階對比穿梭材質間的對話,形塑空間意趣,讓一切回歸本然,在需要大量思考和不受限制的產業性質下,創造一處純粹、無界的工作寓所。

As people knows, glossy and glamour appearance would never makes people deeply touched, but the pure and firm soul that manifests from the inside out. And the inner quality of "space" and "human" is essentially identical. As an office interspace, "cozy" is the primary consideration, whether for staff or guests, hold high regard to their heart is what we most want them to perceive. Therefore, simplified the setting tinge, shaping spatial charm merely with gray-scale contrast hue materials, demonstrate the original profound feature, thus create homespun and unbounded working area.

【軒宇室內設計 戴文軒】20坪水泥方盒裡 一處純粹無界的工作寓所