【軒宇室內設計 戴文軒】20坪水泥方盒裡 一處純粹無界的工作寓所


Haruki Murakami once said, "Ritual is essential of living. " The entrance foyer plays a role as the office business card at the first impression, therefore, especially chosen black granite to initiate the introductory atmosphere. In addition to add a sense of ritual while entering the room, moreover to rise up the expectation to the space. In terms of the design techniques, adopted the transposition psychology of "first constrict, then zoom in". From low profile yet sumptuous to pristine and simplicity, the instantaneous contrast is stunning. The adjacent bathroom remained the low tone yet extravagant ambience, though just a corner of the space, but with abundant details. The gentle marble wall via the light transmitting of the mirror expanded the space.

【軒宇室內設計 戴文軒】20坪水泥方盒裡 一處純粹無界的工作寓所

【軒宇室內設計 戴文軒】20坪水泥方盒裡 一處純粹無界的工作寓所

茶水間及會議桌——化身家的中島吧臺
The pantry and the conference table——the imitated home bar and island

是否曾想像過在辦公場所擁有像家宅一般的自適感受?進門後首先映入眼簾的,是如中島一般的大長桌,搭襯收束進牆面的開放茶水間,宛如家中的餐廚區域,自在而放鬆;即便是首次來訪的賓客,也能因此卸下心防,而平時需要獨立工作的職員,同樣能移轉至此,緩解思緒、恣意暢想,在工作時分調劑身心、感受生活。又考量原先的量體限制,我們在廊道過渡區上方,以軟膜天花板吊頂,其兼具防火防水及環保節能效用,更讓場域明度提亮,挹註一股別於原始況味的現代氛圍。

Have you ever imagined working in a comfy office just like being at home? While entering the space, the first thing that caught sight is a long table as like an island. The open pantry feels like being in the dining area at home that full of unstrained ambience. Even the first time visiting guests can enjoy themselves. The staff that wants to take break for a while or wish to ponder without disturbed commonly stays here for physical and mental relaxation. Considering the original building mass limitation, above the corridor transition zone, exploit the laminated glass sprung roof, which has the functions of fireproof, waterproof, environmental protection and energy saving. Further to brighten up the space and outline the modern implication that different from the original circumstance.

【軒宇室內設計 戴文軒】20坪水泥方盒裡 一處純粹無界的工作寓所

【軒宇室內設計 戴文軒】20坪水泥方盒裡 一處純粹無界的工作寓所

樑柱結合桌體——轉化空間畸零
The combination of beam-column and table-——transformed the spatial remnant