【軒宇室內設計 戴文軒】20坪水泥方盒裡 一處純粹無界的工作寓所


原先欲將公領域劃設為全開放式場域,卻因中間樑柱無法拆除,而形成一處畸零,我們索性將缺陷轉化為亮點,與之結合桌面,以中島概念發展出「家」的情境;使原本稍有距離感和帶有正式氛圍的會議桌間,頓時軟化了許多,亦形成和實牆作用相同的隔間,切割空間中的象限維度。而在縝密的計算過後,我們也發現,將天花板刻意壓低嵌以照明,能夠使粗大的樑柱,視覺上縮小,減低壓迫感,蛻皮後的RC鋼構,銜接輕盈量體,整體視域達至半通透的微光透亮。

At the outset intended to set up an entirely coherent public area, however the central beam column is incapable to dismantled, thence leave a spatial remnant. Consequently turn the defect into a bright spot, combine the beam column with desktop, and established the circumstance with the concept of "home island", which instantly soften the conference table of the sense of formal, meanwhile formed a partition as like the solid wall. After thorough calculation, the designer figures out that lowering the ceiling and with embedding illumination can make the bulky beam column visually minify and reduces the pressure sensation. After modification, the reinforced concrete steel structure connect the lightweight massing, bring about a visual sense of semi-translucent for the whole space.

【軒宇室內設計 戴文軒】20坪水泥方盒裡 一處純粹無界的工作寓所

牆面鏡體運用——延展視野引光入室
Wall-mounted mirror - extend vision and introduce sunlight into room

位處邊間的寓所,受限於開窗面積,光線無法通透入裡,因此,為消弭空間中的狹仄感,我們運用鏡體貼陳牆面,於有形中挹註無形,於有限中創造無界輔以戶外日光和室內燈源的折射照明下,使光影穿梭其中,形構場域間的流動,讓視線所及皆能獲得延展,創造明亮淨朗的空間框景。

Regard to the sunlight is incapable shines into the end unit due to the limited area of the open window; therefore, wall mounted mirrors to eliminate the sense of narrowness of the space. Along with outdoor sunlight and indoor illumination, shaped the mobility of light and shadow of the space, as well as extending the vision to create a bright and lucid scene of the space.

【軒宇室內設計 戴文軒】20坪水泥方盒裡 一處純粹無界的工作寓所

【軒宇室內設計 戴文軒】20坪水泥方盒裡 一處純粹無界的工作寓所

辦公場域——線路雜物收束齊整
Office zone - well-ordered circuits and sundries