【清筑設計 許清皓】漫遊城市的祕密花園 沉靜饗樂新飲食殿堂

本文由OPEN編輯部撰寫

【清筑設計 許清皓】漫遊城市的祕密花園 沉靜饗樂新飲食殿堂

設計概念Design Concept

業主希望品牌定位能予人溫馨及歸屬感,創造明亮又如家舒適的溫暖空間,由此設定發想,清筑設計 許清皓 設計總監 依循量體形構,「城市中的祕密花園」概念成為設計核心畫面。予人別有洞天之感的場域,好比隱密的花園圖書館,各個角度的環境氣質皆有所不同,使人行走其中時感到移步換景。

以自然、流動的氛圍塑造為目標,沉靜的書香氣息,配以綠植點綴,透過情境的經營、拱形結構及矮隔屏的穿插,誕生使來往客人具心理隱密性的沉澱之地,將店家由先前的封閉式包廂隔間,轉型為開敞彈性、具視覺穿透感的飲食殿堂。

The proprietor wishes to set the brand of amiability and loyalty image, and bring about a bright and cozy homey space. On that account, CC Interior Design chief designer CHING HAO HSU besides to comply with the site structure; the notion of how to construct " a Secret Garden amid the City" becomes the hub of the design scheme. Looking forward to create a cave paradise that looks like a private garden library, and possesses different features of each corner, hence to provide glamorous scenes of the domain.

We aspire to bring about the nature and vivid atmosphere, moreover, to plan the serene literary setting in the meantime. In view to achieve the goal, we meticulously decorate by means of the green plants; diligently arrange the circumstance by way of the arch-shaped structure and the low screens, hence, set up a mellow space of freedom from interference. Thereupon, successfully transform the previous enclosed compartment pattern into a capacious and see-through palace of dining.

設計手法Design Techniques

善用量體形構 煥發空間本色
Take advantages of the original structure of the site to shine the spatial features

由於量體本身即為挑高空間,又具方正格局、大面積的對外落地玻璃,採光上的優勢替場域明朗增色的同時,在形塑溫室氛圍上更是相得益彰;天花板高度切齊落地窗,內部隱藏雜亂管線、阻隔建物頂層鐵皮的熱度,顧及機能以及美觀考量。