【共構設計 吳君星、黃惠婷】光影漫遊辦公場所 晨光溢暖輕緩無壓

本文由OPEN編輯部撰寫

【共構設計 吳君星、黃惠婷】光影漫遊辦公場所 晨光溢暖輕緩無壓

設計概念 Design Concept

本案為室內設計工作室,以打造自由揮灑創意的無壓環境為目標,共構設計 吳君星 黃惠婷 設計師 依循建案原有特性,延伸空間機能的巧思、挑高結構及大面積採光成為設計核心,藉由導引流動感與添加生命力,形塑減輕並釋放壓力的氛圍;自然光線的引入,帶來沐浴身心的舒緩效果,隨著時間推移,光影於其中流動變化,去除都市生活的緊繃氣息,營造一處步調優雅的古典辦公場所。

The project is an interior design studio; hence, we pursue to set up a pressureless surrounding for inspiring creativity. First, Gong Gou Design designer Camby and Verna Huang take the advantages of the original configuration, and then ingeniously expand the spatial function, moreover, plan the high ceiling structure and large-scale lighting layout as the core of the design. Besides, the dynamic and vivid features perfectly form the atmosphere of releasing pressure. The introduction of natural light brings the soothing effect of basking in the sun. As time goes by, the light and shadow flow and change, eventually brings about an elegant and classical working space, which for people to be far away from the hustle and bustle urban life.

設計手法 Design Techniques

挑高延展空間 搭建信任共識
Meticulously construct elevated ceiling to expand the spatial function and meantime manifests the consensus of trust

橫向將主牆與櫃體合一,縱向採挑高手法導入陽光,在開闊視野之餘,以虛實交錯的光影製造景深,增添詮釋及思考情境意涵的廣度,透過人心與外部空間的無形交流,醞釀兩者情感連結;上方的屋頂狀樑木為三角桁架結構,需由兩支斜向椽架與水平托樑組成,象徵業主與設計師一同搭建的共識及信任,將室內設計品牌的核心理念實體化。

By way of the built-in cabinets layout and high ceiling structure, besides horizontally and vertically set up the open and capacious configuration, moreover, introduce the sunlight to create the captivating realm of light and shadow, so that fashion an ample circumstance for designing, also through the invisible interaction between people and the space to develop the emotional connection. The roof-shaped beam above is a structure of the triangular truss, which is composed of two diagonal rafters and horizontal joists. The setting not only realized the core concept of the interior design brand, furthermore, symbolize the consensus of trust between the property owner and the designer.

善用質感語言 形塑舒緩氛圍
行動版 電腦版