【軒宇室內設計 戴文軒】20坪水泥方盒裡 一處純粹無界的工作寓所

空間配置 Space planning

近20坪的水泥方盒裡,經過反覆推敲、琢磨,重新定向空間節點和光源路徑,以減法建構空間,以加法鋪陳細節,並盡可能地引進日光,留存質材紋脈,讓小單元劃分的場域性質,有條不紊各得其所。施工初期,原想拆除量體所有隔間,以達到最大限度的通透寬敞,然而卻桎梏於原有的樑柱結構,遂而順勢與之和平共處,轉化為中島會議桌,不僅將缺陷轉為特點,更讓整體空間更添旨趣。

According to the space around 66 square meters, reoriented the spatial nodes and illumination routes after repeated deliberation. Construct the space by subtraction, and layout the details by addition, so as to well organized each small section. In the early stage of construction, in order to achieve the maximum transparency and spaciousness, attempt to dismantle the compartments, but they were restricted by the original beam-column structure, thereupon set up an island, which not only turned the defect into the highlight, but also made the whole space more amusing.

【軒宇室內設計 戴文軒】20坪水泥方盒裡 一處純粹無界的工作寓所

選材效用 Materials & Cost Effectiveness

在空間的臉譜上,如何呈現鮮明輪廓,材質的妝點成了至要元素。不需濃妝豔抹、不需矯揉造作,暖一分則過於飽滿,冷一分則缺少溫度,我們只需忠實地呈現場域原有的質韻,讓歷經歲月沈澱後的面貌,予人以內心的渲染。水泥鋼構的粗獷紋理,貼陳實木皮板的質潤溫煦,透過鏡面投射與光影變化,量體交錯和線面之間,相得益彰。

How to present the distinct outline of the space, material selection has become the most important issue. There is no need for excessive decoration or disguise, just frankly states the primitive feature of the space. Make use of cement and steel structure of coarse texture and fine and glossy solid wood veneer, by way of the mirror staggered projection, lead to varied changes of light and shadow, accordingly introduce a timeless phenomenon.

【軒宇室內設計 戴文軒】20坪水泥方盒裡 一處純粹無界的工作寓所

入門玄關——生活需要儀式感
The entrance foyer——Living with a sense of ritual

村上春樹曾說過:「儀式是一件很重要的事。」作為辦公空間的名片,玄關是予人第一印象的場域,因此我們特別選以雕刻黑的花崗大理石鋪墊入門氛圍,除增添推門入室後的儀式感,更為接下來的步伐遞增期待。而設計手法上,則採「先壓迫、後放大」的換位心理,視域由低調奢華轉為質樸原粹,方寸之間轉瞬的反差感,令人意猶未盡。臨側的衛浴空間,同樣延續此低奢光氛,僅僅是空間的一隅,卻滿是細節的鋪陳,大理石紋壁磚的柔和質調,在鏡面光源透射下,讓空間向度獲得延展。