童趣森林 Fairytale Forest

The high and bright foyer allows the sunlight to enter, and as the light shines through the leaves, light and shadow shattered on the smooth stone pavement. When entered, the visitors encounter the foyer and the artwork behind the front desk. On the two sides are hallways leading to the common areas where people can decide whether to enjoy the view of the landscape while sitting on the comfortable sofa in the spacious reading area or enjoying piano music at the lounge while having coffee. The visitors can leisurely enjoy their time spent in this quiet and peaceful space while having the hubbub of city life being block by the surrounding water and greenery.

童趣森林 Fairytale Forest

The circular layout allows the forest-like scenery and childish story-telling to be carry throughout the design. The arch-liked sky-walk favours the fairy tale themed public artwork. When entering the lobby, curved stone with dark tone and embellishment of handmade metal artwork greets the residents with its arches embracing them as people enter their home. The multi-layer of evergreen shrub creates a refined combination of light and shadow, gracefully cast upon the dark paving stones, with an embellishment of verdant with autumn vibe created by colour-changing ash pine and other arbours. The design demonstrates humble and elegant qualities by fusing the construction materials, natural stones, greenery, and fairytale artworks selected for the interior with those for the landscape.

童趣森林 Fairytale Forest

Using the design technique of Green Building allows the building to self-regulate its interior micro-climate. By moderating the appropriate level of humidity and the amount of sunlight let into the space, the design enables the space to self-regular its temperature for the comfort of its visitors. The energy consumed for the maintenance of this space is reduced by allowing natural airflow to lower the use of air conditioners and by lessening the amount of artificial lighting by utilizing the sunlight as the light source of the interior space. By lowering the cost of maintenance, this design aims to create an environmentally friendly mechanism with the attempt to demonstrate how residential buildings can participate in the mitigation of the Urban Heat Island Effect.

Vertical planting and multi-layer plantation provide not only a lovely view but an opportunity for education. The selection of native plants illustrates the natural landscape of Taiwan, bring environmental education into the everyday life of the residents. In the form of story-telling, aesthetic literacy is embedded as a critical feature of spatial design and will carry on for generations.